Śliwki, powidła i inne konfitury kojarzą nam się ze Świętami Bożego Narodzenia. Polecamy przepis na ciasto z masą z kaszy mannej.

Składniki na ciasto:

• 2 szklanki mąki
• 1⁄4 szklanki cukru
• 4 żółtka
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• pół kostki masła
• 1⁄4 szklanki miodu

Do przełożenia ciasta: 1 słoiczek powideł śliwkowych Firma Bracia Urbanek

Składniki na masę:

• 3⁄4 - 1l mleka
• 1⁄2 szklanki cukru pudru
• wydrążona laska wanilii
• 1⁄2 kostki masła
• 1⁄2 szklanki kaszy mannej
Do dekoracji: polewa czekoladowa i ulubiona posypka

Przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki ciasta mieszamy a następnie wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i cienko rozwałkowujemy na grubość ok.2 mm. Z ciasta wycinamy 3-4 prostokąty o wymiarach 20x30cm a następnie pieczemy 20 minut w temp.180 stopni.

Przygotowujemy masę. Mleko zagotowujemy z masłem, cukrem i wanilią a następnie dodajemy kaszę manną, zmniejszamy ogień i intensywnie mieszamy. Po kilku minutach sprawdzamy konsystencję. Jeśli masa jest a rzadka – dodajemy 1-2 łyżki kaszy i gotujemy jeszcze parę minut a następnie zdejmujemy z gazu.

Gotowy blat z ciasta smarujemy powidłami oraz grubą warstwą masy z kaszy mannej a następnie przykrywamy kolejnym blatem. Czynność powtarzamy do momentu zużycia składników a następnie całe ciasto zalewamy polewą czekoladową. Wierzch dekorujemy ulubioną posypką. Całość wkładamy do lodówki na min. 48h.

Po tym czasie ciasto jest gotowe. Możemy je podać w całości lub wyciąć z niego dowolne kształty np. trójkąty, kółka i serwować jako wykwintny deser.  


 Źródło: obcasy.pl